
Geleidelijk, na verloop van enige jaren, begint het accent van Plaatselijk Belang, als vertegenwoordiger van de bevolking, zich te verleggen naar zaken betreffende de infrastructuur en nutsvoorzieningen. In 1935 werd elektra (elektrisch licht in de volksmond) aangelegd in het gebied. In 1949 wordt de P.W. Janssenlaan, reeds in 1903 aangelegd als een zandweg, bestraat. Voorwaar een hele verbetering, zeker in het natte seizoen.
In datzelfde jaar krijgt het dorp ook z’n eerste telefoon die, op verzoek van Plaatselijk Belang, bij meester Hoekstra in het ‘meestershuis’ wordt aangelegd. De roep hierom was helder en groot. Bij ziekte en andere calamiteiten, bij mens en dier, wordt de dichtstbijzijnde huisarts/veearts, in Frederiksoord of Noordwolde, bereikbaar. In beide gevallen was dat in die periode al gauw een half uur gaans.
De uitwerking van het saneringsonderzoek uit 1939, net voor de oorlog, krijgt in de jaren vijftig ook gestalte. Er komt, hieruit voortvloeiend, een onteigening/vorderingsbesluit* met betrekking tot de huizen en gronden, hetgeen ertoe leidt dat de buurtschappen uit de velden langzamerhand ontvolken. De ontginning en herontginning van de gronden, door de DUW(Dienst Uitvoerende Werken), komt langzamerhand op gang. Hierbij vinden veel plaatselijke arbeiders werk.
Om de gronden te verbeteren wordt er compost aangevoerd uit ,onder meer, de grote steden. Aan de dorpsjeugd biedt dit in die periode veel vermaak bij het rijden met karren/lorries op het uitgelegde spoor en het zoeken naar knikkers op de akkers.