De eerste vondst die weer op bewoning duidt is middeleeuws aardewerk, in de vorm van een kogelpot, gevonden op de Vledder es. Door betere landbouwmethoden, zoals plaggenbemesting, vestigden er zich weer wat boeren in de buurt. Ze konden de grond die niet verveend was weer gaan gebruiken voor hun gewassen. Hiervan moeten we ons niet te veel voorstellen; in het jaar 940 bestond Vledder uit zeven boerderijen, een goede tweede was Doldersum met zes boerderijen. Langzaam, maar gestaag, ging het inwoneraantal omhoog. In 1300 stonden er 20 boerderijen in Vledder.
Een vergeten hoekje in Drenthe
Van het Rome omstreeks 100 v Chr. weten we meer dan van Drenthe in de middeleeuwen. Dit komt omdat er bijzonder weinig aan geschreven bronnen uit die tijd zijn overgebleven. Dat geldt voor het Vledderveen nog sterker. Het lijkt erop dat alle historische ontwikkelingen in de middeleeuwen en de vroeg moderne tijd aan het Vledderveen zijn voorbij gegaan. De bisschop van Utrecht, Bommen Berend, plunderende Spaanse en Staatse troepen, waarschijnlijk zijn ze met een grote boog om het ontoegankelijke Vledderveld getrokken.
De ontdekking van het turf
Pas in het midden van de 16 eeuw was er wat activiteit aan de randen van het Vledderveld te bespeuren, die de toekomst voor dit gebied zou bepalen. De turf was rijp om geoogst te worden.