Mei 1964 wordt de voetbalvereniging VV Vledderveen heropgericht. De voetbalvereniging was in 1950 gefuseerd met de voetbalclub uit Vledder onder de naam BEW.

De redenen voor heroprichting zijn het niet nakomen van de, bij de fusie, gemaakte afspraken. Het feit dat het schoolvoetbalelftal in de gemeentelijke schoolcompetitie door de jaren heen goed presteert en daarmee een goede basis lijkt te worden voor een eigen dorpsclub speelt daarbij ook een rol.
Ook bijgedragen heeft het gegeven dat een aantal onderwijzers, te weten de heren Tj. Oenema en B. Boers, erg voetbalminnend waren.
De eerste voetbalvereniging van het dorp draagt de naam Volharding. Een artikel in een krant uit 1922, naar aanleiding van gehouden seriewedstrijden, maakt hier gewag van. Kranten artikel 1922
De daarop volgende naam is DOS. In 1932 wordt hiervan melding gemaakt, in de resultaten van seriewedstrijden, gespeeld bij de voetbalvereniging Rohda uit Boschoord. Tot 1937 komt in krantenverslagen, van serie(tournooi)wedstrijden in de regio, de naam DOS Vledderveen voor. Bij officiële uitslagen en standen van de DVB(Drentsche Voetbal Bond) wordt alleen melding gemaakt van Vledderveen.
In de periode 1947 tot aan de fusie in 1950 wordt de naam Voetbalvereniging Vledderveen gebruikt.
In 1949 wordt een nieuw sportveld achter de lagere school in gebruik genomen. Foto meester Hoekstra op voetbalveld en krantenartikel opening sportveld. Daarvoor werd gevoetbald op verschilde andere locaties, onder andere nabij de pottenbakker, op de hoek Jan van der Veenweg/Grensweg.

De schooljeugd voetbalde in de dertig en veertiger jaren op een afgeplagd, vlakgemaakt stukje heideveld tegenover de school, waar nu de boerderij van de familie De Jonge staat.
Het eerste elftal van Vledderveen speelde in de 1e klasse en moest in de naoorlogse jaren lange reizen maken. In de 1e klasse (1949-1950) zaten veel ploegen uit noord en noordoost Drenthe.

Er was weinig geld en een bus was dus te duur. Daarom ging men vaak op een vrachtwagen (door de week gebruikt voor veetransport), van Jaap Mos uit Nijensleek, naar de uitwedstrijden. Weinig comfortabel, maar het moest maar zo.
Vledder ging over het algemeen met een bus/touringcar van Blok uit Wapserveen. Zij hoefden, aangezien zij in een lagere klasse uitkwamen, meestal niet zo ver op reis.