
Van de opvolgers van de trechterbekercultuur vernemen we niet veel meer in deze omgeving. De sporen van de enkelgraf- en klokbekercultuur worden steeds verder weg van het Vledderveld gevonden. Het enige wat nog overblijft zijn offergaven die men in het veen gooide, misschien om de goden van het veen rustig te houden. Zo is er ten oosten van Frederiksoord een kokerbijl uit de bronstijd gevonden, ongebruikt en als nieuw aan het veen geofferd.
Terug naar de kust
Het stenen tijdperk ging over in de bronstijd, de bronstijd in de ijzertijd en het veen bleef maar groeien. Het bewoonbare gedeelte werd steeds kleiner, niet alleen in deze omgeving, maar in heel Drenthe. Weer trokken de mensen weg richting de kust en het hoge land.
Romeinse munten
Van de Romeinse tijd zijn er slechts twee kleine getuigen; twee zilveren muntjes bij Boschoord, een uit de tijd van Domitianus (81-96) en een van Caracalla (211-217) en een bronzen muntje bij Fredriksoord uit de tijd van keizer Constantijn (306-337). Geen gouden tijd voor deze regio dus en geen bewijs voor enige activiteit in de Romeinse tijd. Ze kunnen ook verloren zijn door een middeleeuwer, want de Romeinse muntjes bleven lang in omloop.